Nosači zvuka

sebastian Dora Pejačević-Boris Papandopulo 

Sekstet za 2 violine, violu, violončelo, kontrabas i klavir nastao je 1974. godine i jedna je od najvažnijih skladbi Borisa Papandopula na području komorne glazbe. Ovo opsežno peterostavačno djelo lijep je primjer Papandopulove otvorenosti najrazličitijim stilskim i folklornim utjecajima i njihova znalačkog interpoliranja u vlastiti zvukovni svijet. Već uvodni Interludij donosi prepoznatljive zvuke folklora primorskog kraja, lirska Meditacija prizivlje sevdah, a Popevka međimurski ugođaj. Nasuprot tome, u Scherzu koketira s dodekafonijom, a u Završnom dijalogu motorička burleska u baroknom duhu pokazuje iznimno tehničko majstorstvo i maštovitost skladatelja. Ovo je prva snimka ovoga djela i nastala je u suradnji s Kvartetom Sebastian i kontrabasistom Nikšom Bobetko. (CROATIA RECORDS, 2003.)

POSLUŠATI>

papandopulo-cikojevic Boris Papandopulo – Djela za glasovir 

Na ovom CD-u nalaze se najvažnije i najpopularnije klavirske skladbe Borisa Papandopula. Djela su nastala u periodu od 1924. do 1989. godine i obuhvaćaju sve periode njegova stvaralaštva. Od šarmantne obrade starog dubrovačkog plesa Contradanze, preko iskričavog Scherza fantastica i Vodenice, te neoklasicistički obojenih partite i Sonatine, sve do čuvenih Osam studija i kasnih 10 impresija po jednu minutu, pratimo raznolikost stilova, formi i skladateljskih tehnika kojima se Boris Papandopulo služi i oblikuje svoj osebujni tonski svijet. Ovaj CD donosi antologijski presjek majstorovog klavirskog opusa i pokazuje svu lucidnost i maštovitost skladatelja Borisa Papandopula. Sva djela na CD-u su prvi put snimljena u digitalnoj tehnici, a neka su snimljena po prvi put uopće. (ORFEJ, 2006.)

POSLUŠATI>

zf-papandopulo Boris Papandopulo – 3. koncert za klavir i orkestar (ZF) 

Obilježavanju stote godišnjice rođenja Borisa Papandopula (1906.-1991.) s kojim je, kao dirigentom i skladateljem surađivala punih 60 godina, Zagrebačka se filharmonija pridružila izvedbama dvaju majstorovih kapitalnih djela: Koncerta za violinu i orkestar i Trećeg koncerta za klavir i orkestar. Na inicijativu tadašnjeg šefa dirigenta Vjekoslava Šuteja, oba koncerta snimljena su i objavljena na ovom CD-u koji je dobio diskografsku nagradu Porin za najbolji CD klasične glazbe. Koncert za klavir i orkestar izveden je na prvom Muzičkom bienallu 1961. godine i nakon toga se partituri gubi svaki trag. Nakon gotovo pola stoljeća koncert je 2006. ponovno izveden zahvaljujući rekonstrukciji partiture je iz sačuvanih dionica. Koncert je prava parada plesnih ritmova što naročito dolazi do izražaja u trećem stavku gdje Papandopulo blještavom instrumentacijom zaraznom ritmikom raspiruje pravi vatromet jazza. (AQUARIUS RECORDS, 2007.)

POSLUŠATI>

KUPITI>

cd-virutuoz Virtuozi, muze i striptiz 

CD uz roman Virtuozi, muze i striptiz nastao je kao zvučni predložak romana i na njemu se nalaze skladbe o kojima se govori u knjizi. Pored Beethovenove sonate u cis molu op. 27/2 zvane Mjesečeva sonata, na CD-u se nalazi i Lisztov Nokturno br. 3 iz Ljubavnih snova te Papandopulova skladba Zdenkin striptiz.

Doista je jedinstven, upravo sinestetički doživljaj čitati roman i slušati glazbu koja kao da izvire s njegovih stranica jer nam se otvaraju nove dimenzije razumijevanja i proživljavanja i lijepe književnosti i same glazbe. Činjenica da je autor romana ujedno i pijanist koji izvodi glazbu unikatne je naravi i jamči vrhunski užitak.

POSLUŠATI>

KUPITI>